Аna Arp

img_20161211_1117121

Internet magazin A . A . A posvećen je umetnosti, kreativnosti, ljudskoj imaginaciji, istraživackom duhu, potrebi za samospoznajom kroz slobodu, putovanje i stvaranje. Upravo su ta tri simbola upisana u sadržaj svake istinske umetnosti.

Internet magazin A . A . A zasnovan je na obožavanju jednog kulta: kulta LEPOG.

Umetnost je izraz slobode, lepote i duhovnosti. Umetnost je otkrovenje, blagoslov i posvećenje čovekovog bića. To su tendencije kojima se teži, to su ciljevi svih tekstova objavljenih na ovom mestu. U pitanju su najviša etička načela koja se prenose posredstvom umetnosti, u pitanju je ideja vaspitavanjem umetnošću.

Na ovom mestu teži se približavanju kritičkog mišljenja i stvaralačkih tendencija. Kritički rad treba da bude novo stvaranje, umetnost treba da podstiče novu umetnost, novu svetlost. Pisanje o umetnosti je jedan paralelni poredak, podjednako ontološki utemeljen i značajan, nova vrednost, nov oblik, novi život. Dosledan, racionalan, kritički metod nije isključen iz ovakvog pristupa.

Magazin je osnovan oktobra 2011. godine. Osnivač i autor je Ana Arp.

Ana Arp rođena je u Beogradu 6. decembra 1985. godine gde je i diplomirala na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta. Napisala je knjigu Tri mita o putovanju iza Sunca, kao i mnoštvo eseja posvećenih umetnosti. Autor je putopisa, poema, priča, fotografija gradova, knjiga i predmeta (mrtva priroda), autoportreta. Životni moto: Fortuna prati hrabre. Životni poziv: pisac i putnik. Kosmopolita na tragu Štvefana Cvajga i Margerit Jursenar.

Ana Arp kroz formu eseja, uz pomoć reči i slika, zvuka i pokreta (plesnog ili filmskog), odražava svoje fascinacije, težnju ka uporednom (komparativnom, poredbenom) pristupu pojavama, radoznalost, kao i doslednu odanost drevnom delfijskom načelu: „Spoznaj samog sebe“. Pitija odgovara u nagoveštajima. Umetnost, njeno proučavanje, odgonetanje, stvaranje, upravo je to. Nagoveštaj i mogućnost za narativ jednog boljeg postojanja. Zlatnog veka čovečanstva.

Poput pradavnih slikara iz Altamire, poput lovaca pod zvezdanim nebom, zagledanih u sazvežđa, u beskraj noćnog neba nad njima, tako i istinski ljubitelji umetnosti, estete, poklonici lepog i dobrog, prenose i održavaju vatru afirmativnog, entuzijazma, stvaralačkih neophodnosti u tišini i samoći. Uprkos „prozi prilika“ i svetu koji nije nastrojen ovakvom pristupu, pa čak i u samim umetničkim krugovima, treba ostati svoj, biti dosledan. Umetnost je lepa i oprelmenjujuća, ali zahteva rad. Taj rad je zadovoljstvo. Taj rad je sloboda. Taj rad je jedno beskonačno putovanje.

Nаziv ovog internet magazina može upućivаti nа skrаćenicu imenа autorke, kаo i teme kojа će dominirаti tekstovimа (engl. art) аli, istovremeno, on može oznаčаvаti i trostruki početаk koje reči slobodа, putovаnje i stvаrаnje simbolizuju. Moje omiljeno slovo oduvek je bilo A. Suprotno Rembou koji smаtrа dа je „A crno“, jа smаtrаm dа je A belo. A je početаk, A je mogućnost, A je beo pаpir, A je prаzno plаtno.

Reči koje meni znаče, koje me određuju i usmerаvаju, jesu i prečicа zа rаzumevаnje mog pisаnjа. One istovremeno oznаčаvаju temelje svih umetnosti i neophodan su osnov čovekovog porivа zа umetnošću. To su: sloboda, putovanje, stvaranje, entuzijazam i obrazovanje. Slobodа je аlef, аlfа i A: početаk individuаlnosti neophodne za stvаrаnje. Putovаnje je mogućnost da sloboda pokaže svoj puni smisao. Stvаrаnje je imperаtiv. Ono je nаjuzvišeniji oblik slobode i cilj svаkog putovаnjа. Umetnik stvаrаjući ponаvljа tendencije kosmosа, elemenаtа i božаnstаvа. Zа umetnikа stvаrаnje je nаčin izrаžаvаnjа sopstvenih idejа, emocijа, iskustаvа, snovа. Idejа slobode zаčetа je u umu čovekа koji stvаrа. Entuzijаzаm je neophodаn objedinitelj umetnikovih težnji. Obrazovаnje je horizont, njemu se teži. Ono zаpočinje idejаmа potrаge, a kroz procese putovаnjа i se kаo Arijаdnino klupko odmotаvа i pojedncu bivа putokаz.

Tekstovi ovde objаvljivаni prilog su kritičkim, teorijskim, istorijskim i biogrаfskim segmentimа umetnosti. Autorski tekstovi ne smeju se kopirati i prisvajati bez dozvole i pomene autorke.

Ana Arp
anaarpart@gmail.com
https://about.me/anaarp

20 thoughts on “Аna Arp

 1. Draga A.A.

  Ne pamtim kada me je neki domaći sajt ovako obradovao. Tvoja širina, imagologija, mudrost, posvećenost i obrazovanje sliveni u jedno, nesputano i slobodno kazivanje sebe ili njih, uzvisuju te medju same predvodnike na tom putu Kentaura. Putu slobode duha i nesebičnog davanja. Ljudi kao ti su tako potrebni danas. Neću ti reći ‘nastavi ovako’, jer se vrlo oseća da je ovo sve tvoja potreba, gotovo misija one koja je otkrila sebe i sad pomaže drugima da se otkriju.

 2. Divno Ana.
  Juče naleteh na ovaj blog (O zašto, zašto tek juče?! Ja ne znam.) i sad ga polako istražujem.
  Ti si poput neke heroine, gotovo nestvarna!
  Samo napred.

 3. Sjajan blog, sa uživanjem ću ga istražiti! Tvoja razmišljanja su stvarno temeljna i interesantna. Zanima me zašto smatraš da je putovanje početak slobode, zašto ono nije sloboda sama?

 4. „Isti kome je omiljeni filozof Niče, verovatno još nije čitao mnoge druge filozofe, a nije ni najbolje razumeo kakve su to tačno kapi koje padaju na krila Platonovih konja, recimo…“

  Kada si već pomenula konje…

  „When all else fails,
  We can whip the horse’s eyes,
  And make them sleep,
  And cry.“
  — ‘The Soft Parade’, The Doors

  https://flickrcomments.wordpress.com/2011/10/04/nietzsche-and-the-horse/

  Film dana:
  http://www.imdb.com/title/tt1316540/

 5. Povratni ping: Tri godine bloga A . A . A | A . A . A

 6. Povratni ping: Putnik – junak njihovog doba | Od knjige do duše

 7. odabit pasusa iz odličnih dela ,odabir stvaralaca ,sve je tako snažno ,takva imaginacija potkrepljena odličnim slikama da sam nebrojno puta preveslala na svoj zid ,usrećujući čitaoce i poštovaoce reči dalje ,i dalje ,i dalje …..na spas i sreću ….hvala Ti

 8. U časopisu „Naslijeđe“ (broj 17, Orašje, srpanj/juli 2016., str. 16) objavljena je ocjena Vaše knjige „Tri mita o putovanju iza Sunca“ autora prof. Marka Matolića (potpisanoga s M. M.). Vaš sam blog otvorio zbog rijetke troslovne kombinacije u imenu i prezimenu (kao EVA RAS, ANJA MIT, IVO BAN i sl.), troslovnoga prezimena ARP koje je također rijetko i naziva bloga koji je također troslovan. Bavim se enigmatikom, naime, pa skupljam troslove za budući rječnik riječi od tri slova. Taj prilog šaljem Vam e-poštom.
  Obožavate slovo „A“. VJerojatno ne znate, ali u enigmatici se riječi, izrazi, pojmovi, složenice i nazivi koji sadrže isključivo samo jedan vokal, kao Vaše ime i prezime, zovu MONOVOKALICIMA. Evo nekoliko primjera sa slovom „A“:: SANDA HAM (8), RAJNA ŠARGAČ (11), BARBARA CARTLAND (15), ANDAMANSKA ZAVALA (16), KAZAHSTANSKA ZASTAVA (19) …

  • Hvala vam puno na ovom lepom komentaru! Vaše interesovanje je veoma zanimljivo, a težnja da sačinite rečnik veoma dobra. Ja vam želim uspeha i da realizujete vašu zamisao! Što se tiče prikaza moje knjge, profesor Marko Matolić me je blagovremeno obavestio o tome i ja sam mu veoma zahvalna na pokazanom entuzijazmu. Uskoro ću njegovu recenziju, kao i fotografije moje knjige koje su načinili njeni čitaoci, objaviti na blogu. Kada je reč o simbolici brojeva, nju volim, ali često je nesvesno ponavljam. Tri slova u imenu, tri slova u nazivu bloga, tri knjige objedinjene u jednu. Čak je i blog u početku imao tri kolone: tekst u sredini, sa leve i sa desne strane.

 9. Dubina ne nedostaje svakako, ipak bilo bi posteno da transparentno predocis da su tvoji svetonazori deo luciferijanskog drustva ciji si clan …. Ali i pravo znacenje akronima A.A.A.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s