Kompozitor Arnold Šenberg

Kompozitor Arnold Šenberg je, pored Fridriha Ničea, poslužio kao uzor Tomasu Manu za stvaranje lika Andreja Leverkina, junaka romana Doktor Faustus koji je predstavljen kao migrenozni avangardni kompozitor do koga čitalac ne dopire najasnije, zahvaljujći pripovedaču i njegovom izveštačenom tonu. Pitanje Manovih pripovedača posebna je tema naratologije i ono naročito utiče na doživljaj njegovih dela, na čitaočevu spremnost da poveruje u fikcionalnu datost koja je posredovana, često veoma nepouzdanim pripovedačem.

Poznat je uticaj Teodora Adorna, njegovih teorijskih razmatranja muzike, u pisanju pomenute knjige. Na blogu je, tim povodom, objavljeno pismo Tomasa Mana Teodoru Adornu. U prilogu slede neka od likovnih dela ovog svestranog umetnika. Za početak, tu je Šenbergova fotografija sa notama, razglednica koju je kompozitor uputio Vasiliju Kandinskom. Šileov portret Šenberga datira iz 1917. godine, kao i fotografija kompozitora za koju je zaslužan Man Rej.

Šenbergove slike deo su ekspresionističke estetike. Šenberg je bio austrijski Jevrejin, rođen u Beču, koji je sredinom tridesetih godina 20. veka, pred naletom razaralačke nacističke ideologije, napustio Evropu. Bio je višestruko talentovan umetnik koji, po sopstvenom priznanju, nije stvarao zato što je mogao, već zato što je morao.

Image result for arnold schoenberg letter to kandinsky

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s