Časopis „Eros“

Jedina četiri broja američkog časopisa „Eros“

Časopis Eros bio je posvećen slikarstvu, književnosti i popularnoj kulturi. Bavio se obradom različitih umetničkih sadržaja koji su u sebi nosili erotske elemene, nezavisno od vremena i prostora nastanka. Časopis svedoči o trajnoj konzervativnosti kojom je američka kultura izložena, uprkos blistavoj, ali tankoj, površini demokratičnosti, slobode izražavanja i mogućnosti pojedinačnog delanja.

Časopis Eros izašao je u četiri broja tokom 1962. godine. Umetnost koja bi na bilo koji način bila subverzivna i u sukobu sa dominantnom estetikom američke srednje klase pedesetih i šezdesetih godina 20. veka bila bi favorizovana. No, to je i doprinelo da njen urednik, Ralf Ginzburg, odleži osam meseci u zatvoru zbog vređanja javnog ukusa, morala i ponašanja. Sloboda podrazumeva i spremnost na odgovornost.

tumblr_mzxfn4glzo1rpgpe2o4_1280

Urednik magazina bio je Ralf Ginzbur, dok je za vizuelni identitet bio zadužen Herb Lubalin. Na priloženim reprodukcijama posebno su upečatljivi renesansni i barokni prikazi Erosa i Venere, Hogartove ironične ilustracije, ilustracije jedne Mopasanove priče koje je načinio Edgar Dega, aktovi, privatne scene i prikazi bordela.

Na naslovnoj strani četvrtog, ujedno i poslednjeg broja časopisa, pojavila se Merilin Monro koju je neposredno pred smrt fotografisao Bert Stern. O tom događaju pisala sam u tekstu Poslednje poziranje Merilin Monro (link).

Takođe, u časopisu su se pojavljivali i tekstovi sa upečatljivim dizajnom, posvećeni Aristofanovoj komediji, Šekspiru, francuskim erotskim razglednicama. Eklektičnost na delu, kao što možemo videti u prilogu, kao i na sajtu magazina. Izdanja su digitalizovana i možete ih sve čitati i pregledati ovde.