Časopis „Eros“

Časopis Eros, posvećen slikarstvu, književnosti, popularnoj kulturi, sadržao je erotske elemente koji bi datim umetnostima bili prisutni. Časopis svedoči o trajnoj konzervativnosti kojom je američka kultura izložena, uprkos blistavoj, ali tankoj, površini demokratičnosti, slobode izražavanja i pojedinačnog delanja.

Časopis Eros izašao je u četiri broja tokom 1962. Umetnost koja bi na bilo koji način bila subverzivna i u sukobu sa dominantnom konvencionalnom estetikom američke srednje klase pedesetih i šezdesetih bila bi favorizovana. No, to je i doprinelo da njen urednik, Ralf Ginzburg, odleži osam meseci u zatvoru zbog vređanja javnog ukusa, morala i ponašanja. Sloboda podrazumeva spremnost na odgovornost.

tumblr_mzxfn4glzo1rpgpe2o4_1280

Urednik magazina bio je Ralf Ginzbur, dok je za vizuelni identitet bio zadužen Herb Lubalin. Na priloženim reprodukcijama posebno su upečatljivi renesansni i barokni prikazi Erosa i Venere, Hogartove ironične ilustracije, ilustracije jedne Mopasanove priče koje je načinio Edgar Dega, aktovi, privatne scene i prikazi bordela.

Na naslovnoj strani četvrtog, ujendo i poslednjeg broja magazina, pojavila se Merilin Monro koju je neposredno pred smrt fotografisao Bert Stern.

Takođe, u časopisu su se pojavljivali i tekstovi sa upečatljivim dizajnom, posvećeni Aristofanovoj komediji, Šekspiru, francuskim razglednicama… Eklektičnost na delu, kao što možemo videti u prilogu i na sajtu magazina. Izdanja su digitalizovana i možete ih čitati i pregledati ovde.