Apstraktno slikarstvo: Vasilij Kandinski

Vasilij Kandinski, ruski slikar, a doktor pravnih nauka po formalnom obrazovanju, s obzirom na svoje, ne plemićko, ali veoma bogato poreklo, proveo je životni vek u daleko pristojnijim uslovima nego mnogi njegovi savremenici. Svedok mnogih prelomnih trenutaka 20. veka on je, baš kao na početnom priloženom portretu, ostao dostojanstveno pribran, hladan, nezainteresovan za spoljašnje okolnosti i fokusiran na svoj cilj: umetnost.

Kandinski je u jednom trenutku napustio Rusiju i većinu svog života proveo je u Nemačkoj, najviše Minhenu. Boravio je i u Francuskoj, u poslednjem periodu svog života. Puno je putovao, a tokom perioda boravka u Minhenu održavao je veze sa Rusijom, vraćajući se u nju, povremeno. Bio je u vezi sa nemačkom slikarkom Gabrijelom Minter. Njegova poznanstva sa Francom Markom i Paulom Kleom značajna su za istoriju slikarstva, podjednako koliko i sa Valterom Gropijusom, arhitektom na čelu Bauhaus pokreta.

Kandinski je u tridesetoj godini odlučio da bude slikar i na svom putu traženja i umetničkog formiranja prošao je više faza. Ovom prilikom predstavljena je njegova poslednja, čisto apstraktna, nefigurativna faza koja je bila rezultat umetnikovog velikog interesovanja za muziku, kao verovatno najapstraknije umetnosti, najmanje čulne i predstavljive. Takođe, svaka boja je za Kandinskog imala poseban sloj značenja i „zvučanja“ tako da se jedino u tom kontekstu, ali i u kontekstu njegovih shvatanja umetnosti, one najbolje mogu razumeti.

Vasily Kandinsky, Several Circles / Einige Kreise, 1926. Via Guggenheim, NYWassily Kandinsky, Fröhlicher Aufstieg / Happy Ascent, 1923. Meistermappe des Staatlichen Bauhauses. Klassik Stiftung Weimar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s