Instalacije Ernsta Pinjon Ernsta

Instalacija „Ekstaze“ francuskog umetnika Ernsta Pinjon-Ernsta

Francuski umetnik Ernest Pignon Ernest pre nekoliko godina imao je izložbu crteža u beogradskoj galeriji Haos kojoj sam prisustvovala i od tada počinje moje interesovanje za ovog umetnika. Prvo delo posredstvom koga želim da ga predstavim jeste instalacija Ekstaze koja je postavljena 2008. godine u katedrali svetog Šarla u Avinjonu, a neki od crteža koji pripadaju tom projektu našli su se kasnije i u galeriji Haos.

U istorijskom prostoru Pinjon izlaže sedam crteža svetaca u ekstazi. Ono što se ne vidi, zanosi duha pojedinih svetaca, predstavljeno je posredstvom tela i njegovih poketa. Kombinacijom prostora, crteža i načina na koji su isti izloženi, umetnik stvara jedinstven utisak, opčinjavajući, baš kao i što je sam čin religiozne ekstaze.

Pinjon je slične radove instalirao po napuljskim oronulim fasadama, čija tekstura odgovara savršeno njegovim crnim delima. S obzirom da je Napulj idealan grad da se razmišlja o ekstazi, o istovremenom zadovoljstvu i bolu, Pinjon je mislio na Mariju Magdalenu, Terezu iz Avile, Hildegardu iz Bingena, Katarinu iz Sijene, na žene o čijim ekstazama i zanosima su nam ostali pisani tragovi i tada je odlučio da oformi seriju radova Ekstaze čiji pun intezitet biva ostvaren kroz dijalog sa prostorom u kome su.

Na priloženom videu može se videti kako teče proces pripreme postavke radova u crkvi Svetog Luja u Parizu čijoj mističnosti i uzvišenosti, osim radova i arhitekture koja obuhvata te radove, doprinosi i voda unutar samog sakralnog prostora i bosonogi radnici.