Instalacije Spensera Finča

Instalacija Spensera Finča posvećena Emili Dikinson

Američki savremeni umetnik Spenser Finč napravio je zanimljivu instalaciju koja je u vezi sa pesnikinjom Emili Dikinson – konkretno, njenim pesmama iz 1862. godine kada je za 365 dana ona napisala 366 pesama.

Prema Finču, Dikinsonova je izgorela u stvaralačkom intezitetu koji se odlikuje jednom komponentom: bojom. U svih 366 pesama pojavljuje se po jedna boja u različitom kontekstu. Taj čudesni stvaralački potencijal umetnik tematizuje.

Postavka ove instalacije trajala je godinu dana. Svaka izložena sveća je različite boje, u zavisnosti od one koja se pojavljuje u određenoj pesmi. Svaka pesma odnosno sveća gori tačno jedan dan, a u samoj galeriji je, u spiralnoj formi, bilo izloženo 366 sveća.

Nažalost, u izdanju knjige pesama Emili Dikinson koju ja posedujem nema pesama iz ovog perioda pa ja nisam, shodno tome, ovaj prilog mogla da dopunim konkretnim poetskim primerima. Pesnikinja je 1862. godine imala 32 godine.

Spencer Finch – 366, Emily Dickinson’s Miraculous YearSpencer Finch – 366, Emily Dickinson’s Miraculous YearSpencer Finch – 366, Emily Dickinson’s Miraculous Year