Momo Kapor: O gradovima bez umetnosti

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson

„Naša djetinjstva protekla su neutešno daleko od umetničkih dela. U svet umetnosti ulazimo, tako, unapred oštećeni, bez svoje krivice. Jedno firentintko dete, sakrivaće se od onih koji ga traže u igri žmurke dodirujući prstima Gibertijeva bronzana vrata na Baptisteriju ili će se igrati šuge oko Mikelanđelovih skulptura. Prvo što ugledaju u životu mali Atinjani biće obrisi Akropolja iznad njihovog grada. Sklad kamena i neba biće im utisnut u svest do kraja života. Odrasli po sumornim balkanskim gradovima, čini se, na kraju sveta, izgnani iz lepote i umetnosti čini se zbog nekog praroditeljskog greha, čeznuli smo za umetničkim delima i lepotom. Srećom, umetnost se začinje i daleko od lepote. Ona je žudnja za stvaranjem harmonije u haotičnom svetu u kome nam svakodnevno preti prosečnost i ružnoća.“

Advertisements

4 thoughts on “Momo Kapor: O gradovima bez umetnosti

  • Hvala ti, drago mi je da ti se dopada to što radim. Budi slobodan da komentarišeš češće, to je ono što bih ja zapravo i volela da moji čitaoci čine.. Tako bih i ja usmeravala sebe u nekom pravcu..

   Da, znaš da je ovaj odlomak možda potekao i sa tvog posta koji sam čitala, toga se vrlo dobro sećam. Ne znam odakle, ali prepisala sam ovaj odlomak i zato nema citata ispod (izdavač, godina izdanja, naslov).. Eto, sada ću da citiram tebe kao izvor!

   • Jao, sad si me malo zatekla 🙂

    Ja sam to citirao iz Momine knjiga, izdanje Glasa Srpske, 1997, Banjaluka. Divna jedna knjiga, na divnom papiru i praćena njegovim još ljepšim ilustracijama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s