Renesansne trpeze Boša i Rablea

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Renesansne trpeze, sudeći po hronikama, tapiserijama, slikarskim i književnim delima, bile su po sebi performansi i umetnička dela par excellence koja su pokušala evocirati, ali i preokrenuti, običaj biblijskih večera, gozbi i svadbi. Što se mene tiče, najneobičnije trpeze i razlozi slavlja nalaze se prikazane na slikarskim delima holandskog umetnika Hijeronimusa Boša (c. 1450-1516) i franscuskog pisca Fransoa Rablea (1494 – 1553). Vizuelni primeri su sa Bošovog triptiha a književni iz Rableovog romana Garganua i Pantagruel.

„To rekoše, večeru spremiše. Pored večere još su ispekli na ražnju šesnaest volova, tri junice, trideset dva teleta, šezdeset tri jareta-odojčeta i devedeset pet ovaca; dok se tri stotine prasadi varilo u širi, peklo se dve stotine dvadetet prepelica, sedam stotina šljuka, četri stotine petlova iz Ludena i Kornuaja, šest hiljada piladije i isto toliko golubova, šest stotina ugojenih koka, hiljadu četri stotine zečeva, tri stotine tri droplje i hiljadu sedam stotina petlića. Od zamašnijeg lova nije se moglo za ovaj mah više dobaviti osim jedanaest divljih veprova, koje je poslao opat od Tirpneja, osamnaest grla krupnije divljači, koje je podario vlastelin od Granmona; pa dvadeset fazana koje je poslao boljar Dezesar, i nekoliko tucadi grivnjaša, pa rečnih ptica svake vrste, divljih pataka, gusaka, tetreba, roda, ćubarki, čaplji, zlatorki, ćurana, indiskih kokoši, ognjara ( to su fenikopteri) terigola, morskih koka, ćurića-pućpurikala. Ne sme se izgubiti iz vida i bezbroj čorbi.  „

Fransoa Rable, Gargantua i Pantagruel, preveo Stanislav Vinaver.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s