Volfgang Amadeus Mocart: „Četrdeseta simfonija“

Barbara Krafft - Wolfgang Amadeus Mozart

Barbara Krafft – Wolfgang Amadeus Mozart

Poneki kritički časopis pravi grešku zbog koje je tako često činjen prekor Mocartovoj umetnosti: povremeno neumerena upotreba duvačkih instrumenata.

Ova simfonija, jedno od najpoznatijih Mocartovih dela, poznato je i pod nazivom „Simfonija u G molu“. Mocart je tokom zrele stvaralačke faze beležio uredno datum započinjanja i datum završetka svojih dela pa tako znamo da je sa radom na ovoj simfoniji počeo 25. jula 1788. Istovremeno je radio na 39. i 41. simfoniji. Kasnije, obe notne verzije ovog dela otkupio je Johan Brams koji ih je potom poklonio bečkom muzičkom udruženju (Gesellschaft der Musikfreunde).

Ovaj Šlegelov citat učinio mi se adekvatnim za ovu priliku. Mocart, zvezda svog vremena, nije bio zvezda samo kroz anegdote ili u anemičnom pisanom obliku. U filmu Sofije Kopole o Mariji Antoaneti kraljičin kružok, dok igra igru asocijacija i pogađanja putem imitiranja, pominje Mocarta. Šlegel je slušao izvođenja njegove muzike, ali teško da ga je mogao videti uživo (Mocart umire 1791. kada mlađi Šlegel ima 19 godina), a kasnije je Miloš Forman snimio čuveni film.

Prva izvođenja ove simfonije bila su u Drezdenu, Lajpcigu i Frankurtu 1789. i 1790. godine. Delo je uticalo i ostavilo pozitivan utisak na Šumana, Betovena, Šuberta i Hajdna. O utiscima koji prožimaju slušaoca dok instrumenti oživljavaju note nemoguće je pisati jer se oni razlikuju, a i neimenjivi su. Snaga njihovog zvuka je rečima nepoznata. Oskar Vajld je rekao da je muzika uzor za forme a pozorište za osećajnost. Međutim, slobodno bi mogli reći da muzika ostaje uzor i za ovu drugu komponentu stvaralaštva, a kao alibi nam može poslužiti upravo ovo Mocartovo delo koje, po mom skromnom ubeđenju, svojim prvim taktovima, sažima kraj osamnaestog veka i najavljuje 19. Duh vremena u muzici je.

Citat: Fridrih Šlegel, Ironija ljubavi, preveo Dragan Stojanović, Zepter Book World, Beograd, 1999.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s