Jedno Betovenovo pismo

Beethoven - To “Immortal Beloved”
Beethoven - To “Immortal Beloved”
Beethoven - To “Immortal Beloved”
Beethoven - To “Immortal Beloved”
Beethoven - To “Immortal Beloved”

 

Pismo na deset stranica Ludviga van Betovena, upućeno nepoznatoj ženskoj osobi, otkriva svu paradoksalnost kompozitorove ličnosti. Naime, posmatrajući preostale portrete koji su do nas stigli, ulja na platnu ili gravire, možemo videti umetnika u zanosu. Kosa, najupadljivi deo Betovenove fizionomije – čiji intezitet dopunjuje intezitet prodornosti kompozitorovog dubokog i strogog pogleda – odaje utisak ličnosti čija je metafora stena. Istoj je nemoguće nauditi, grom koji se o nju odbija zvuči kao uvodni taktovi Pete simfonije koji, prema Betovenovim rečima, jesu Sudbinu koja je jedne kišne večeri pokucala na njegova vrata.

Kosa, njen intezitet, raščupanost i potpuna decentriranost, prisutna je i u rukopisu priloženog pisma. Redak slučaj da je nečija frizura u toj meri reprezent umetnikove ličnosti i stvaralaštva. No, sa druge strane, tu su njegove mnogobrojne klavirske sonate, kao i ovo pismo, a oni zajedno otkrivaju jednu sasvim drugačiju ličnost – krhku i  usamljenu. Ličnost koja nosi prokletstvo velikog umetnika čiji je život, zapravo, primer drevnog mitskog obrasca. U Betovenovom slučaju nemoguće ga je poreći: biti genijalan kompozitor i istovremeno biti gluv jedna je od najokrutnijih ironija bogova.

Moje misli idu tebi, moja besmrtna voljena. Mogu da živim samo potpuno sa tobom ili ne uopšte! Budi mirna živote moj, moje sve, samo mirnim priznanjem našeg postojanja možemo postići našu svrhu da živimo zajedno. Nastavi da me voliš. Nikada ne potcenjuj najvernije srce svog voljenog.

Uvek tvoj

Uvek moja

Uvek svoji

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s