Волите ли Брамса?

Johannes Brahms

Johannes Brahms

Музику немачког композитора Јохана Брамса треба слушати како би утисак о празницима који намећу одређена расположења, често беспотребна, конфузна и иритирајућа, био превазиђен или пак адекватно уобличен. Уз Брамсову музику се, једноставно, ужива. Нема филозофских импликација, као у случају Бетовена, или пак надовезивања на литературу и сликарство, као у случају музике Франца Шуберта.

Волите ли Брамса? назив је романа француске књижевнице Франсоаз Саган који ми се учинио погодним за ову прилику. Са друге стране, наслов у облику питања може бити индиректан начин подсећања на дело композитора које као да стоји по страни, признато, али не и довољно пута истицано, с обзиром на имена и дела аустријских и немачких композитора 18. и 19. века. Брамс је скроман геније. Парадоксално, али истинито.

Дела која сам одабрала увек прво везујемо за Брамсов рад, у питању су Мађарске игре. За овај пут издвојила сам прву, другу, четврту, пету и девету игру. У питању је сет од 21 композиције који је коначно довршен 1869. године.

Ungarische Tänze, no. 1

Ungarische Tänze, no. 2

Ungarische Tänze, no. 4

Ungarische Tänze, no. 5

Ungarische Tänze, no. 9

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s